Friday, June 26, 2009

Bumbo Seat

The Bumbo Seat is a new concept in infant chairs. It is comfortable, hygienic, and portable.

The Bumbo(1) Seat is a snug and cozy environment for your baby. This revolutionary infant chair is designed to fit a baby’s posture. Babies can sit upright in a Bumbo Seat as soon as they have head control. More importantly, it helps them develop the trunk control they need to sit up on their own. It is recommended by pediatricians, orthopedists, and physical therapists so you know it is good for your baby. In fact, it is so good for your baby that the State of Illinois has recognized the Bumbo as a medical device and the Mississippi State Department of Health is providing Bumbos for use by their therapists!

This award winning infant chair is manufactured with safety as the number one priority. The Bumbo Seat is made from a low-density foam material, which makes it lightweight and portable. It is soft and comfortable for the baby while parents appreciate that it is safe, hygienic, and environmentally friendly. The integral outer skin of the material is durable, easy to clean, and comes in five fun colors. The colors are blue, yellow, aqua, lime and the latest addition lilac!

Bumbo Seat...

akhirnya....
dapat gak bumbo seat ni....
dah puas mencari merata.... akhirnya dapat kat mudah.my

setakat ni, radzi cukup tak suka duduk kat sini... dia lebih suka duduk kat walker dia tp harap2 selepas ini dia dapat sesuaikan diri dia..

Wednesday, June 24, 2009


dah lamer sgt Sharlinie ni hilang.... kesian kat keluarga dia...
kepada yg bertanggungjawab... insaflah...
bagaimana rasanya jika ia terjadi kepada ahli keluarga anda sendiri????

baru2 ni...
anak kepada kawan ibu saya juga telah diculik di tempat tusyennya... penculik itu menariknya secara paksa utk masuk ke dlm sebuah van...
budak itu berusia dlm14-15thn(sorry kalo silap), lelaki... dah besar dah...
tp alhamdulillah... dia dapat menyelamatkan dirinya...
dia berlari 1/2 jam mengharungi semak-samun untuk sampai ke rumahnya....
nasib baiklah budak tu panjang akal... dia tak menggelabah...

kepada ibubapa...
jagalah anak2 kita... lebihkanlah perhatian kepada mereka...
kalau boleh hantarlah sendiri anak2 kita ke sekolah atau ke tempat tusyen tanpa perlu menaiki bas/van sekolah untuk lebih keselamatan...


Tuesday, June 23, 2009

today...

tak der cerita yg menariklah sekarang ni...

tgk jelah

antara baju baru yg saya jahit baru2 ni...

jahit manik je tau...
bajunyer ibu saya yg jahit...












Sunday, June 21, 2009

Quote of the Day

"One of these days, you'll be under the covers. You'll be under the table and you'll realize that all of your days are numbered. All of them one to one hundred, all of them millions, all of them trillions...so take every moment, you know that you own them. It's all you can do, use what's been given.."


- Lenka -

Thursday, June 18, 2009

today....

nak g buat pasport for my husband n my son, radzi...
prepare utk g jakarta-bandung for next month
tak sabarnyer.....

ok babai....

Tuesday, June 16, 2009

Monday, June 15, 2009

KEPADA WANITA2 KAT LUAR SANA ....

Baru dapat tahu dari seorang kawan THAT adik ipar dia, seorang perempuan, menjadi mangsa samun dan bunuh di Sunway. Berlaku kira-kira jam 9 PAGI, beliau sedang memandu keretanya di Sunway selepas menghantar suaminya ke SJMC. Keretanya telah dilanggar dari belakang dan kemudiannya disamun dan ditikam di Sunway. Sekarang berada di ICU disebabkan kehilangan 75% darahnya akibat tikaman tersebut.

2-3 hari lepas, di Negeri Sembilan, seorang wanita yang keretanya telah dilanggar dari belakang, menjadi mangsa samun dan rogol.

Kejadiaan serupa ini banyak berlaku sejak 2-3 bulan ini . Dalam TV, rancangan 999 kemarin ada memaparkan kejadian serupa. Dalam rancangan tersebut, 2 kejadian dipaparkan.

Pertama, seorang wanita yang memandu di Seksyen 7 Shah Alam kira-kira pukul 11 malam, keretanya di langgar dari belakang. Dia kemudiannya dilarikan ke kawasan pembinaan di Shah Alam dan dirogol bergilir-gilir.

Kedua, di Gombak Setia. Kereta seorang wanita di langgar dari belakang . Semasa pertengkaran, lelaki yang pura-pura menuruh wanita tersebut memeriksa sama ada pintu belakang boleh dibuka atau tidak, telah menolak wanita tersebut kedalam kereta dan rakan lelaki itu telah memandu kereta tersebut. Mangsa telah dirogol rasanya (mungkin saya silap). Dia juga telah dicederakan dengan pisau di jari termasuk diKELAR dipaha (ada la dalam 3-4 inci).

So FRIENDS, berhati-hati lah. Tidak kira yang dah kawin ataupun belum. Sebab yang di Gombak tue rasanya dah bersuami. Per ‘INGAT’ kanlah kenalan, saudara mara serta isteri (atau isteri-isteri) kita " MAKE SURE LOCK YOUR CAR & JANGAN KELUAR DARI KERETA! ."

MAKE SURE ADA NBR. PHONE POLICE DLM HANDSET & CALL YOUR HUSBAND/NEARBY RELATIVE, KALAU DAH SYAK ACCIDENT TU SCAM, CEPAT-CEPAT PECUT KE BALAI POLIS BERDEKATAN (BILA ‘MEREKA’ KELUAR DARI KERETA) BERSAMA-SAMA MAKLUMAT KERETA MEREKA YANG MELANGGAR ITU SEPERTI NO. PENDAFTARAN KERETA, JENIS KERETA, WARNA KERETA,CIRI-CIRI PEMANDU, DLL YANG DIRASAKAN PENTING.

PLEASE....... TAKE THIS MESSAGE SERIOUSLY!

Sunday, June 14, 2009

Aduhai....
hari ni.... saya demam sampai hilang suara....
nak cakap pun susah...

dari semalam tekak dah rasa perit... tp hari ni semakin teruk...

macam manalah nak hantar redza sekolah besok...
macam tak larat jer...

Saturday, June 13, 2009

Dua tiga hari ni saya busy skit....
banyak baju yg nk kene jahit.... jahit manik...

tak nak banyak cakap.... tgk jelah baju2 yg saya jahit ni...
*
*
*


*
*
*


*
*
*


*
*
*


*
*
*


cantik tak baju2 tu.....

Autisme

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: pandu arah, gelintar
PENAFIAN: Untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor mengenai kesihatan anda.
Bahan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan kepada anda. Sekiranya anda menyedari simptom kesihatan atau jatuh sakit, anda perlu menghubungi doktor bagi rawatan lanjut.

Autisme merupakan kecacatan perkembangan tegal (bahasa Inggeris: pervasive developmental disorder) yang melibatkan fungsi otak. Autisme dianggap sebagai sejenis kecacatan neurologi dan bukan kecacatan psikiatris (bahasa Inggeris: psychiatric disorder) mudah, walaupun ciri-ciri biasa termasuk masalah dengan perhubungan sosial, dan komunikasi emosi, dan juga pola biasa berkaitan dengan minat, aktiviti dan perangai. Autisme juga melibatkan masalah dengan integrasi deria. Biasanya, autisme kelihatan pada usia awal tiga tahun. Dianggarkan bahawa autisme membabitkan dalam 2 hingga 6 kes setiap 1,000 orang, dan autisme 4 kali lebih kerap dalam kanak-kanak lelaki berbanding perempuan (dari "Autism Society of America": http://www.autism-society.org/site/PageServer ). Autisme lebih kerap dikalangan lelaki berkulit putih.

Pada masa kini, autisme boleh dirawat tetapi tidak dapat dipulihkan. (Walaupun terdapat organisasi bergelar Sembuhkan Autisme Sekarang "Cure Autism Now"). Diagnosis dan latihan awal amat penting bagi perkembangan masa hadapan kanak-kanak.

Sindrom Asperger dipercayai sebagai bentuk autisme fungsi tinggi, tetapi ini bukanlah sentiasa benar. Perbezaan utama antara sindrome Kanner, dengan autisme klassik, dan sindrome Asperger adalah Asperger tidak mempunyai kelewatan jelas dalam pertuturan, dan kecergasan adalah biasa atau lebih. Dalam autisme Kanner terdapat kelewatan jelas dalam pertuturan dan biasanya mempunyai kecergasan rendah dari kebiasaan . Autisme Kanner dengan IQ<80>80 dikenali sebagai "autisme fungsi tinggi".

Pandangan lain mengenai kecacatan ini adalah autisum adalah berterusan on a continuum, dengan itu boleh juga dikenali sebagai masalah spektrum autistik autistic spectrum disorder. Masalah berterusan ( continuum ) lain yang berkait adalah Kegagalan Integrasi Deria ( Sensory Integration Dysfunction ) yang berkaitan dengan bagaimana cara kita menyelaras maklumat yang kita terima daripada deria kita. Autism, Sindrom Asperger, dan Kegagalan Integrasi Deria adalah berkait rapat dan saling bertindan.

Sesetengah individu yang berjaya dipercayai mengalami autism pada peringkat tertentu. Bagaimanapun, autism lebih kerap di dapati pada individual yang mempunyai permasalahan pembelajaran learning disabilities.

Terdapat dua jenis autism utama, autism regresif dan autism awal bayi ( early infantile autism ). Autism awal bayi hadir semasa kelahiran sementara autism regresif bermula ketika berusia 18 bulan.

Terdapat lonjakan dalam kes yang dilapurkan sedunia tentang kes autism pada 10 tahun terakhir. Terdapat banyak spekulasi mengenai mengapa ini berlaku, tanpa sebarang bukti khusus yang menyokong theori tertentu. Bagaimanapun, kajian telah menolak spekulasi bahawa peningkatan ini disebabkan oleh peningkatan dalam kaedah diognistik.

Pada abad terakhir, populasi di Amerika Syarikat meningkat 13%. Terdapat peningkatan dalam kecacatan tidak berkait dengan autism sekitar 16%. Peningkatan kadar autism pula adalah 173%.

Beberapa perkara perlu disebutkan di sini adalah:

  • fenomena idiot savant kadang-kala dilihat pada mereka yang mempunyai autism
  • autism, asperger semakin kerap dianggap sebagai keupayaan masyarakat yang berterusan ( continuum of social capability ).
  • penyelidikan terkini (kontrovesi) di UK mencadangkan kemungkinannya terdapat kaitan antara autism dan vaksin MMR
  • analisa autism sebagai kebutaan minda ( mind blindness" ) -- ketidak mampuan mencipta model fikiran orang lain. Contoh biasa adalah "where does X look for the object they stored, but which was moved by Y" -- see theory of mind
  • terdapat dakwaan terkini bahawa autism kemungkinannya didorong oleh keracunan logam berat/logam raksa (tiada sokongan dalam penulisan perubatan utama.?)
  • RDI is a treatment program targeting the core social/relationship deficits of autism

Both Oliver Sacks and Torey Hayden have written about their autistic patients or pupils, respectively. Temple Grandin has also written about her own life. Donna Williams (Autism:an inside-out approach, ISBN 1 85302 387 6) gives an interesting perspective on the experience of the person with autism.

p/s : thanks to Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia, The National Autism Society Malaysia (NASOM)

Monday, June 08, 2009

http:dianarikasari.blogspot.com
saya suka blog ni....
takkan miss tgk blog ni...

Saya adalah peminat setia blog ni.... setiap hari dia pasti akan updated pakaiannya dan ini adalah antara koleksi pakaiannya...


Zara shirt & tank top, cardigan - gift from my office friends, Mooks leggings, Topshop necklace, unbranded jelly flats, bag - gift from Sharjeel

Garage Store skirt, thrifted top, Zara blazer, Forever 21 studded belt


Noinoi by Yufie dress, Dorothy Perkins tights, Fashion Puff necklace, unbranded gladiator sandals


Thrifted blazer, Mango t-shirt, Padini denim skirt, Topshop tights, vintage glasses


Hunting Field blazer, Topshop top and tights, Padini denim skirt

cantikkan pakaiannya....
apa pendapat anda semua?????

Saturday, June 06, 2009

Quote of the Day

"Talent is God given. Be humble.
Fame is man-given. Be grateful.
Conceit is self-given. Be careful."

- John Wooden -

Thursday, June 04, 2009

Radzi.....

Gembiranya Radzi dalam walker dier....


1-2 hari asyik pasal Radzi je kan???

yelah... coz dia selepas keluar dari wad... dan perhatian lebih kepada dia skit...
hehehe... jangan marah ye abang (redza)... kat abang pun bunda sayang jugak...

love u all.... muuuuaaahhh

Wednesday, June 03, 2009

Radzi yg periang...

Bahagianya rasa bila anak kita sihat dan ketawa dengan riangnya.....

radzi.... memang suka bergelut dan ketawa berdekah2 macam abang dia juga... tapi bila dia sakit... tuhan je yg tahu perasaan saya ketika itu... dengan menangis tak henti2.... dengan merengeknya lagi... dengan nafas yg berbunyi dan sesak...

harap2 dia boleh sembuh macam budak2 yg lain...


video


kerana... penyakit asma ini... membuatkan dia tidak boleh ketawa sangat... ataupun menangis sangat... ataupun meloncat2...
semua pergerakan dia terbatas...

apapun... love u radji(pangilan manja untuk radzi)