Thursday, August 27, 2009

Staff Carrefour Tumbuk Pelanggan Demi Mempertahankan Islam

Baca dengan hati seorang ISLAM?

Saya ingin berkongsi cerita ini dengan anda semua mengenai sikap segelintir orang Melayu kita atau lebih tepat lagi orang Islam di Malaysia ...

Kejadian benar ini berlaku di Carrefour Wangsa Maju beberapa hari lepas. Seorang pemuda Islam yang berkerja sebagai 'cashier' di pasaraya tersebut telah menumbuk seorang lelaki cina. Ini berlaku kerana ketika pemuda cina tersebut sedang membayar harga barangan, pemuda Melayu ini telah menegur pemuda Cina ini mengenai gambar baju yang sedang di pakai oleh
pemuda cina tersebut. Gambar itu ialah seekor babi yang sedang memakai serban di samping seekor anjing yang memakai tudung lambang agama Islam. pemuda Melayu itu bertanya gambar apakah yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut.

Dengan rasa bangga dan tidak bersalah, pemuda Cina itu terus menjawab sambil menunjuk ke arah gambar bajunya dengan mengatakan babi yang memakai serban itu ialah Muhammad dan anjing yang memakai tudung itu ialah Khadijah.
Mendengar jawapan lelaki tersebut, pemuda Melayu ini dengan tidak disangka2, menumbuk muka si Cina tersebut.

Huru hara lah suasana di carrefour itu. Kemudian pemuda Cina itu memaki hamun lalu datanglah Manager Carrefour yang juga beragama Islam lalu memecat lelaki Melayu tadi..
Apa yang di lakukan oleh Manager Carrefour tadi adalah satu etika yang patut di contohi kerana, menumbuk org sesuka hati memanglah salah...

Tapi malangnya, Manager tersebut bukan hanya memecat pemuda Melayu tadi yang sedang mempertahankan akidah agama Islam, tetapi turut memaki hamun pemuda Melayu itu dengan kata2 kesat. Pemuda Melayu ini pulang dengan keadaan hampa. Bukan kerana di pecat, tetapi turut di maki hamun oleh saudara seislam yang di sangkanya akan turut manjaga maruah orang Islam selepas dihina oleh laki Cina tadi.

Sekarang ni pemuda Melayu ni sedang menunggu untuk di saman oleh Cina tersebut. Beliau bukan takut malah tidak sabar2 untuk menunggu disaman oleh Cina tersebut kerana beliau ada alasan yang kukuh kerana bertindak demikian.

Pengajarannya, sikap pemuda Melayu tadi memang patut di contohi kerana ingin menegakkan agama Islam. Pada anda, berhati2 la..kerana saya percaya, tshirt yang di pakai oleh Cina tadi adalah salah satu strategi orang2 kafir untuk menjatuhkan maruah Islam.

Sebarkan kepada saudara2 Islam kita..!

1.Jika anda orang Islam sila sebarkan email ini..!!

2.Jika anda orang bukan Islam, diingatkan jangan sesekali bermain dengan api
di negara malaysia islam ini
*
*
*
itulah forward email yg saya dapat dari seorang teman...
fikirkanlah cerita benar itu... jika kita seorang islam...

Monday, August 24, 2009

Peristiwa Besar 2012

Berikutan peristiwa besar 2012 suatu perbincangan diantara ulamak luar telah memutuskan perkiraan mengikut tanda-tanda dan rentetan peristiwa yang telah berlaku di atas muka bumi berkemungkinan besar adalah benar. Pada minggu lepas (26/07-03/08/2009) sahabat ana telah pergi ke KL atas urusan keluarga. Kebetulan sempat berbincang panjang pasal peristiwa besar 2012 dengan seorang Syeikh Maulana (guru) yang banyak menyumbangkan tenaga di dalam menjayakan PERKIM. Beliau suka berbincang dan bertukar pendapat bersama ulamak di wilayah Negara Arab dan Negara timur tengah. Baru-baru ini beliau telah pergi ke Iran,Kaherah…… Beliau mengatakan sejumlah 400 rakyat Iran yang pergi ke Mekah dijangkiti virus selesema babi. Kita ketahui bahawa Mekah dan Madinah adalah kawasan selamat tetapi jangan lupa kekuasaan Allah s.w.t. Di Kaherah, kerajaan telah membuat operasi besar-besaran menghapuskan haiwan babi. Begitu juga di Iran. Persoalannya kenapa Malaysia tidak melakukannya? Berdasarkan hadis dan kajian ulamak tahun 2012 berkemungkinan besar berlaku bencana alam yang megakibatkan banyak penduduk dunia kehilangan nyawa dan harta benda.Wabak penyakit banyak menular. Generasi manusia akan susut. Beliau menambah lagi kenyataan bahawa peristiwa 2012 itu adalah jangkaan tetapi tidak mustahil berlaku lebih awal. Nasihatnya supaya hidupkan zikir dalam diri masing-masing bermula sekarang. Kini beliau sedang perhebatkan dakwah berikutan hal ini di kawasan Kuala Lumpur. Sama ada percaya atau tidak terpulang pada diri masing-masing.

Hadis
1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasai huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan
dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasai satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika beritahu pada 21-12-2012 planet X akan lintas ke bumi )Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... .. cuba kita lihat hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal huru hara 2012.

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kamu telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kamu ke dalam rumah kamu, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kamu, sumbatlah telinga kamu. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

Kajian NASA
Untuk pengetahuan smua, sebuah planet bernama Nibiru atau planet x(oleh
NASA) sedang melengkapkan putaran orbitnya yang berlaku setiap 3600
tahun. planet ini 100 kali ganda besar bumi dan sama besar dengan planet
jupiter( musytari). dijangkakan pada 21/12/2012 planet ini akan memberi
kesan paling dahsyat kepada bumi dengan memutarkan kutub2 ke kedudukan
terbalik( polar shifting) yang dijangkakan o NASA. bulan mei 2009
planet ini akan jelas kelihatan oleh semua pnduduk bumi.. mereka mengaitkan peristiwa ini seperti yang pernah berlaku banjir besar
zaman Nabi Nuh AS dahulu..planet ini tak menghentam bumi tapi tarikan
gravitinya yang sangat kuat akan mengganggu bumi.ia hanya akan lalu
diantara bumi dan matahari dimana kecerahannya berwarna kemerah-merahan
seakan-akan anak matahari.(tanda besar kiamat? objek merah di langit
kelihatan AS dan negara2 barat lain sedang sibuk membuat persiapan
menghadapi keadaan ini dengan membina beberapa penempatan sementara di
banjaran2 gunung lengkap dengan makanan yang mampu bertahan 3 tahun
kerana dianggarkan 2/3 penduduk bumi akan lenyap. di norway misalnya
mereka membina sebuah gudang menyimpan segala biji benih di sebuah bukit
lengkap dengan ciri2 keselamatan dan dari ancaman bencana(rujuk paper
bulan februari, kosmo, BH n lain2)

Untuk rujukan penuh sila cari kat mana2 web tentang NIBIRU or video kat
youtube (nak forward besar sgt)..benarlah kata2 RASULULLAH satu ari
nanti bumi akan hancur dan satu zaman dipanggil back to ancient berlaku
di mana segala teknologi pupus dan manusia akan kembali seperti zaman
purba, berperang dengan pedang cara kuno. jadi bersedialah kita umat
islam...ALLAHHUAKBAR
..BERIKUT ADALAH SEDUTAN DARI LAMAN WEB (COPYPASTE) YG MENPERKATAKAN MENGENAI KEBIMBANGAN PARA SAINTIS TERHADAP PLANET NIBIRU YANG BAKAL MELINTASI BUMI PADA 2012.. ORBIT NIBIRU YG BAKAL MELINTASI BUMI PADA 2012

Mereka mengaitkan peristiwa ini seperti yang pernah berlaku banjir besar
zaman Nabi Nuh AS dahulu..planet ini tak menghentam bumi tapi tarikan
gravitinya yang sangat kuat akan mengganggu bumi.ia hanya akan lalu
diantara bumi dan matahari dimana kecerahannya berwarna kemerah-merahan
seakan-akan anak matahari.(tanda besar kiamat? objek merah di langit
kelihatan AS dan negara2 barat lain sedang sibuk membuat persiapan
menghadapi keadaan ini dengan membina beberapa penempatan sementara di
banjaran2 gunung lengkap dengan makanan yang mampu bertahan 3 tahun
kerana dianggarkan 2/3 penduduk bumi akan lenyap. di norway misalnya
mereka membina sebuah gudang menyimpan segala biji benih di sebuah bukit
lengkap dengan ciri2 keselamatan dan dari ancaman bencana(rujuk paper
bulan februari, kosmo, BH n lain2)

Untuk rujukan penuh sila cari kat mana2 web tentang NIBIRU or video kat
youtube (nak forward besar sgt)..benarlah kata2 RASULULLAH satu ari
nanti bumi akan hancur dan satu zaman dipanggil back to ancient berlaku
di mana segala teknologi pupus dan manusia akan kembali seperti zaman
purba, berperang dengan pedang cara kuno. jadi bersedialah kita umat
islam...ALLAHHUAKBAR

Dilarang berenang kerana pakaian renang


PARIS - Pihak berkuasa Perancis menyatakan seorang wanita Islam, Carole dilarang menggunakan sebuah kolam renang awam dekat sini kerana dia memakai baju renang yang menutup aurat.

Carole yang telah memeluk agama Islam membeli pakaian renang itu pada harga AS$66 (RM233) ketika bercuti di Dubai.

Datuk Bandar Emerainville, Alain Kelyor memberitahu, kelmarin wanita berusia 35 tahun itu memakai burquini iaitu baju renang yang menutup hampir keseluruhan tubuh wanita kecuali muka dan tapak tangan.

Beliau dan beberapa pegawai kerajaan menyatakan pakaian itu tidak bersih dan membahayakan perenang lain.

Wanita tersebut membuat laporan polis kerana menganggap larangan tersebut bersifat diskriminasi. - Agensi



Sunday, August 23, 2009

hari tu...
selepas redza sakit kene H1N1... dia masih x larat nk kesekolah...
suatu hari...
cikgu dia telepon suruh datang sekolah utk ambil gambar konvokesyen sahaja...
jadi sy temankan dia ke sekolah...
1/2 hari di sekolah dia... macam2 kerenah sy dapat tgk... nk tergelak pun ada... hehehe

sebenarnya dah lama gambar konvokesyen redza ni sy ambil tapi tak sempat2 jugak nak post kan....

pelajar tgh tunggu giliran nak di make-upkan oleh guru2 mereka...

beratur nak g ambil gambar...

redza sebelum ambil gambar...

redza selepas ambil gambar...

redza bersama cikgu kelasnya...

dan disini kami sekeluarga juga ingin mengucapkan
SELAMAT BERPUASA...

Wednesday, August 12, 2009

Suatu hari,
sy mendapat forwarded email dari seorang kawan....
mari kita baca untuk dijadikan iktibar....
*
*
*
*
*
*
*
JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO FM ME TO YOU AND YR FRIENDS...MY PERSONAL EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....

My staff was crying herself sick on Tuesday morning...was told that her son
was confirmed of H1N1 in his Uni at Kangar, Perlis...worse was that when he
was bedridden 2 days the warden didnt even bother to sent to hospital till
his dad came fm KL and with his friends assistance brought him to GH
Kangar....

No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for
another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!)
.....after 2 days and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he
was put in quarantined room...

Called his mom to say...minta maaf and ampun la dosa dia, etc...she
practically fainted just telling me the story.. cant do much cos she x have
enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent
him to Sg.Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to
be more alert and more equipt...they refused of course...so I sent her off
to Kangar the same day to solve the problem.

Whilst this was happening, SUBHANALLAH, I had a call from one Ustaz who
was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam....and was told
this simple prescription by him.....of course kena redha pada ALLAH and
niat dengan sesungguh nya...selawat 3x...

EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE
for those with sore throat please blend the apples and keep on taking till
your fever disappear and yr symtoms are gone....I cannot explain it but the
child in Shah Alam was ok too after taking this tip....

ALHAMDULILLAH. ..my staff's son was given the apple juice for the whole day
on Monday/Tuesday and dengan kuasa ALLAH he was out of the fever yesterday
Wednesday... .she called me and was crying on the phone to say that her son
was out of ICU and was able to eat normally...all these happened within
just 4 days today (thursday 6 august)...

This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this
small info could assist others as well, INSYA'ALLAH! !!!!!!!!! No harm in
trying and kuasa ALLAH anything can happen!!!!

Friday, August 07, 2009

Gunung Tangkuban Perahu

Tangkuban Perahu
Tinggi 2,084 meter (6,837 kaki)
Letak Jawa Barat, Indonesia
Koordinat 6°46′S 107°36′E / 6.77°S 107.6°E / -6.77; 107.6
Jenis Stratovolcano
Letusan terakhir 1983[1]
Rute pendakian termudah hike






























Gunung Tangkuban Parahu atau Gunung Tangkuban Perahu adalah salah satu gunung yang terletak di provinsi Jawa Barat, Indonesia. Sekitar 20 km ke arah utara Kota Bandung, dengan rimbun pohon pinus dan hamparan kebun teh di sekitarnya, gunung Tangkuban Parahu mempunyai ketinggian setinggi 2.084 meter. Bentuk gunung ini adalah Stratovulcano dengan pusat erupsi yang berpindah dari timur ke barat. Jenis batuan yang dikeluarkan melalui letusan kebanyakan adalah lava dan sulfur, mineral yang dikeluarkan adalah sulfur belerang, mineral yang dikeluarkan saat gunung tidak aktif adalah uap belerang. Daerah Gunung Tangkuban Perahu dikelola oleh Perum Perhutanan. Suhu rata-rata hariannya adalah 17oC pada siang hari dan 2 oC pada malam hari.

Gunung Tangkuban Parahu mempunyai kawasan hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, hutan Montane, dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung.

Legenda rakyat setempat

Asal-usul Gunung Tangkuban Parahu dikaitkan dengan legenda Sangkuriang, yang dikisahkan jatuh cinta kepada ibunya, Dayang Sumbi. Untuk menggagalkan niat anaknya menikahinya, Dayang Sumbi mengajukan syarat supaya Sangkuriang membuat perahu dalam semalam. Ketika usahanya gagal, Sangkuriang marah dan menendang perahu itu, sehingga mendarat dalam keadaan terbalik. Perahu inilah yang kemudian membentuk Gunung Tangkuban Parahu. Gunung Tangkuban Parahu ini termasuk gunung api aktif yang statusnya diawasi terus oleh Direktorat Vulkanologi Indonesia. Beberapa kawahnya masih menunjukkan tanda tanda keaktifan gunung ini. Diantara tanda gunung berapi ini adalah munculnya gas belerang dan sumber-sumber air panas di kaki gunung nya diantaranya adalah di kasawan Ciater, Subang. Keberadaan gunung ini serta bentuk topografi Bandung yang berupa cekungan dengan bukit dan gunung di setiap sisinya menguatkan teori keberadaan sebuah telaga (kawah) besar yang kini merupakan kawasan Bandung. Diyakini oleh para ahli geologi bahwa kawasan dataran tinggi Bandung dengan ketinggian kurang lebih 709 m diatas permukaan laut merupakan sisa dari letusan gunung api purba yang dikenal sebagai Gunung Sunda dan Gunung Tangkuban Parahu merupakan sisa Gunung Sunda purba yang masih aktif. Fenomena seperti ini dapat dilihat pada Gunung Krakatau di Selat Sunda dan kawasan Ngorongoro di Tanzania, Afrika. Sehingga legenda Sangkuriang yang merupakan cerita masyarakat kawasan itu diyakini merupakan sebuah dokumentasi masyarakat kawasan Gunung sunda purba terhadap peristiwa pada saat itu.


sewaktu di bandung...
saya n family sempat pergi ke Gunung Tangkuban Perahu...
antara gambar2 kami di sana...

inilah pemandangan kawah gunung berapi itu....

antara kreativiti penduduk2 di gunung itu...
untuk dijadikan cenderahati kepada pelancong2...

tgklah mata redza tuuu... tak boleh nak buka krn terkena silau matahari...

di tempat parking kereta...
dah nak balik...

bye, bye, bye gunung tangkuban perahu...