Tuesday, July 05, 2011

Lasagna sayer....

hari ni lps g swimming... perut dah lapor... dgn rajin nyer adikku mengofferkan diri mau masak lasagna... hehehehe
jom tgk resepi dier.... ^_^


Bahan – Bahan:

(Untuk lapisan lasagna)
  • 1/2 kotak(7 helai) Kepingan lapisan lasagna 
Cara-cara : Rebus kepingan lapisan tu sehingga kembang.. letak minyak sikit supaya tak lekat.Macam rebus mee spegethi tu jugak kaedahnya. Pastu angkat dan rendam dalam air sejuk.

(Untuk Inti lasagna)
  • 4 ulas bawang putih :: hiris / chop pun boleh
  • Cendawan :: butang or yang kering pun boleh dan kasi hiris lar.. 
  • 1 tin sos preego perisa traditional :: ni terpulang.. kalau nak jadikan lasagna warna putih beli lar yang perisa cedawan tu..
  • Daging kisar :: Brand Ramly – if takde brand lain pun boleh..janji halal.
  • Lada hitam sikit dan garam. 

Cara – Cara : Tumis lar bawang putih tadi, naik bau.. masukkan daging pulak.. tumis separuh masak.. masuk sos prego tadi.. dan gaul… 
Masukkan cendawan pula, lada hitam/sulah dan garam.. gaul sehingga masak. dan ketepikan.
(Untuk Sos Putih pula)
Cheddar Chesse :: pakai suku dari satu buku tu.. potong dadu
  • 3 sudu besar  tepung gandum :: bancuh dengan 1 cawan teh air masak. bukan air teh taw.. jgn kompius..
  • 1 cawan teh susu segar
  • sedikit garam
Cara – Cara :: Leburkan semua dalam kuali.. masak sehingga didih dan pekat,
Okay.. bila semua dah ready.. masa untuk penyediaan pulak..
  • Sediakan loyang/bekas kaca tebal/ bekas yang bersesuaian untuk jenis bakar lasagna ni.. if takde guna loyang kek sudah.. cam aku buat.
  • Letak majerin keliling bekas tu… dan lapiskan selapis dengan kulit lasagna yan dah di sejukkan tadi.
  •  lepas tu.. ambil inti daging tadi.. lapiskan kat atas kulit lapisan tadi..
  • Kemudian lapiskan pula dengan sos putih tadi.. supaya tutup inti atas tadi.
  • baki cheddar cheese tadi boleh di letak atas lapisan sos putih tu. parut boleh atau nak jadikan slices pun boleh. 
  • Ulang proses lapisan tadi.. sehingga penuh bekas.. atas sekali, jika ada lebih sos putih boleh letak atas lapisan kulit bersama cheese tadi.
  • Bakar selama 30 minit. 
begitulah cara2nya... kalo korang x faham gak... boleh lah pergi ke blog kawan kitew ni greenstrawberryheaven  kerana adik aku pun tgk dari blog dia... selamat mencuba hokey ^_^

No comments: