Saturday, December 08, 2012

Blog baru sayer~



Segalanya tentang kecantikan dan kesihatan.... 
Sila lah support bidang baru saya ini... ^^
peaceee yawww!!!


Friday, December 07, 2012

Apa ada dengan Avocado???

Apa ada dengan Avocado??? Yeahhhh...!!! Balik Bukit Tinggi haritu, adalah musim berbuah bagi buah avocado... atau di sana lebih dikenali dengan buah pokat...



Cantikkan buah dia... hijo jerk....
So, saya bawa lah balik ke Malaysia buah ni.. banyak jugalah... boleh untuk 2 minggu makan... saya pelbagaikan resepi dia..

Yummy...!!!! My favorite Jus Avocado a.k. Jus Pokat... Sangat sedap hokey... hari-hari minum pun x buhsan... siap letak wiping cream dan ditabur ngan milo... Alamakkkk!!!! Lagi sedap....
 
Lepas tu makan begitu sajerk pun bulehhh... digaulkan dengan gula dan milo... Sedapnyerrr... Anak-anak saya pun suka gak...

Hah!!! Campuran ni lagi best... Dah lah sedap, berkhasiat plak tuh...
Avocado + Ais + Milo + Esp = Marbelesssss.... Minum pagi, sampai petang kenyang... tak cayer?? cer try... hehehehe...

Jom kita tgk khasiat buah Avocado ni... Khasiat ESP boleh tgk kat post yg lepas-lepas hokey...


MANFAAT BUAH AVOCADO

  • MEREDAKAN SETRES
Buah avocado memberikan 20% dari angka kecukupan gizi (AKG) pantothenic acid, sejenis vitamin B kompleks yang dapat meningkatkan produksi glucocorticoids, hormone ini mempercepat penyaluran darah yang kaya oksigen ke epicenter yang dapat meredakan stress di jantung dan otak, meredakan kelelahan sehari-hari. Studi-studi terkini menunjukkan, pantothenic acid dapat mengurangi resiko depress.

  • MENINGKATKAN ENERGI
Satu bauh avocado kaya dengan 2400 mg potassium dan 670 mg magnesium. Menurut sebuah riset kedua nutrient ini dapat meningkatkan energi sebanyak 90% wanita hanya dalam waktu seminggu. Hal ini disebabkan magnesium mengeluarkan sodium penyebab lelah dari sel – sel dan memasukkan potassium yang berperan mengubah gula darah menjadi energi. Sodium penyebab lelah dari sel – sel dan memasukkan potassium yang berperan mengubah gula darah menjadi energi.

  • MERAMPINGKAN PERUT
Setiap bauh avocado mengandung 20 gr lemak tak jenuh tunggal oleic acid.  Menurut berbagai lembaga penelitian, mikronutrien ini dapat membuat mencegah kenaikan cortisol yaitu, hormone stress yang dapat mendapatkan timbunan lemakdi perut. Penurunan kadar cortisol  walau dalam kadar rendah namun dapat membantu pengurangan lemak di perut hingga 9%.

  • MEMPERTAJAM PENGLIHATAN
Buah avocado dapat menurunkan resiko meningkatkan katarak dan kondisi-kondisi degeneratif pada mata lain sampai 20% khasiat ini disebabkan karena buah avocado mengandung lutein, jenis karotenoid yang melindungi mata dengan mencegah radikal bebas yang menyerang retina.

Ternyata buah avocado adalah buah yang sangat berguna bagi kesihatan tubuh karana buah avocado mengandung banyak manfaat bagi kesihatan tubuh kita, dapat meredakan stress, merampingkan perut(ini yg paling saya suka), mengurangi risiko mengembangnya katarak hingga 20% dan meningkatkan energi pada wanita 90% dalam waktu seminggu. Jadi mari kita makan buah Avocado... ^^

Sumber : Majalah ASABRI edisi 04 Desember 2010

Coti-Coti November 2012~

Bulan November ni kan, penuh dengan percutian yg menyeronokkan... walaupun seminggu sebelum cuti, kaki anak sulong kesayangan saya patah akibat jatuh dari bilik air... Kami tetap meneruskan percutian ini...


serba salah utk meneruskan percutian ini... tp kerana semuanya (tiket/hotel/transport) telah siap disediakan... kami tetap pergi walaupun hati gundah gulana...
terpaksalah membeli sebuah wheelchair utk Redza..


Di Majesty Hotel, Bandung... 5 bintang utk hotel ini dan staff dia... sgt2 best.. environment yg bagus, servis dari staff yg ramah dan cepat... bestt sgt2... walaupun jauh skit dari factory outlet di bandung ituw... 


inilah wheel chair redza  sebelum kehilangan di Airport KLIA angkara kecuaian staff KLM Jakarta.... sedeyyyy... dah lah wheel chair mahal2 skang ni...


Ini adalah di Kawah Putih, Bandung..



Muka2 kesejukan kami... masa ni Redza tiada sebab tangga nak ke bawah ni sangat tinggi... susah utk bawa redza turun ke bahagian kawah ni... tinggal lah dia di atas dengan Atuk Chik dia...


Nampak tak tangga di belakang kami yg sangat tinggi itu??? Motip??? Just nak bagitau sbb tangga itu lah tak boleh nak bawa Redza turun... Lebih-lebih lagi dengan dia memakai wheel chair itu... sangat tinggi hokeyyy... Saya pun semputttt... huhuhu

After 2 minggu balik dari Bandung... Kami ke Bukit Tinggi pula... Balik beramai2 ngan adik badik semua...

jom layan pic dulu...




Nmpk tak saya di situ??? Sangat gemuksss hokeyyy... jika nak dibandingkan dengan 2minggu lps yg di Bandung itu...
ini semua sebab pil detox saya kene CURIKKK masa baru-baru sampai di Padang...
dan bermulalah episod berurusan dengan Pak Polisi di Padang itu...

errrrrr... bukan si pencurikkk curik pil detox saya, jangan salah anggap k... dia mencurik beg Jurasic Park USS Singapore saya... Dan di dalamnya ade pil detox, pil vitamin, Ipad, baju dan pampers spare anak-anak saya.... huhuhuhu

 Ini lah beg ituwww.... Sayangnyer... Ader sesiapa nak g USS Singapore tak????? huhuhu


Makanan kat Bukit Tinggi semua sedap-sedap dengan cuaca yg sejuk... perut asyik laporrr memanjang.... dengan tak makan pil detox plak tuh... lagi lah bertambah-tambah kegemukan saya...

Azam :: Mau kurus balik... InsyaAllah.... 
nntikan testimoni dari saya k... skang segan... belum cukup cantekkkk.... hehehehe ^^