Friday, December 07, 2012

Apa ada dengan Avocado???

Apa ada dengan Avocado??? Yeahhhh...!!! Balik Bukit Tinggi haritu, adalah musim berbuah bagi buah avocado... atau di sana lebih dikenali dengan buah pokat...



Cantikkan buah dia... hijo jerk....
So, saya bawa lah balik ke Malaysia buah ni.. banyak jugalah... boleh untuk 2 minggu makan... saya pelbagaikan resepi dia..

Yummy...!!!! My favorite Jus Avocado a.k. Jus Pokat... Sangat sedap hokey... hari-hari minum pun x buhsan... siap letak wiping cream dan ditabur ngan milo... Alamakkkk!!!! Lagi sedap....
 
Lepas tu makan begitu sajerk pun bulehhh... digaulkan dengan gula dan milo... Sedapnyerrr... Anak-anak saya pun suka gak...

Hah!!! Campuran ni lagi best... Dah lah sedap, berkhasiat plak tuh...
Avocado + Ais + Milo + Esp = Marbelesssss.... Minum pagi, sampai petang kenyang... tak cayer?? cer try... hehehehe...

Jom kita tgk khasiat buah Avocado ni... Khasiat ESP boleh tgk kat post yg lepas-lepas hokey...


MANFAAT BUAH AVOCADO

  • MEREDAKAN SETRES
Buah avocado memberikan 20% dari angka kecukupan gizi (AKG) pantothenic acid, sejenis vitamin B kompleks yang dapat meningkatkan produksi glucocorticoids, hormone ini mempercepat penyaluran darah yang kaya oksigen ke epicenter yang dapat meredakan stress di jantung dan otak, meredakan kelelahan sehari-hari. Studi-studi terkini menunjukkan, pantothenic acid dapat mengurangi resiko depress.

  • MENINGKATKAN ENERGI
Satu bauh avocado kaya dengan 2400 mg potassium dan 670 mg magnesium. Menurut sebuah riset kedua nutrient ini dapat meningkatkan energi sebanyak 90% wanita hanya dalam waktu seminggu. Hal ini disebabkan magnesium mengeluarkan sodium penyebab lelah dari sel – sel dan memasukkan potassium yang berperan mengubah gula darah menjadi energi. Sodium penyebab lelah dari sel – sel dan memasukkan potassium yang berperan mengubah gula darah menjadi energi.

  • MERAMPINGKAN PERUT
Setiap bauh avocado mengandung 20 gr lemak tak jenuh tunggal oleic acid.  Menurut berbagai lembaga penelitian, mikronutrien ini dapat membuat mencegah kenaikan cortisol yaitu, hormone stress yang dapat mendapatkan timbunan lemakdi perut. Penurunan kadar cortisol  walau dalam kadar rendah namun dapat membantu pengurangan lemak di perut hingga 9%.

  • MEMPERTAJAM PENGLIHATAN
Buah avocado dapat menurunkan resiko meningkatkan katarak dan kondisi-kondisi degeneratif pada mata lain sampai 20% khasiat ini disebabkan karena buah avocado mengandung lutein, jenis karotenoid yang melindungi mata dengan mencegah radikal bebas yang menyerang retina.

Ternyata buah avocado adalah buah yang sangat berguna bagi kesihatan tubuh karana buah avocado mengandung banyak manfaat bagi kesihatan tubuh kita, dapat meredakan stress, merampingkan perut(ini yg paling saya suka), mengurangi risiko mengembangnya katarak hingga 20% dan meningkatkan energi pada wanita 90% dalam waktu seminggu. Jadi mari kita makan buah Avocado... ^^

Sumber : Majalah ASABRI edisi 04 Desember 2010

No comments: